zaterdag 13 oktober 2007

ONS VERBLIJF IN PORT VILA, VANUATU – OUR STAY IN VANUATU



Port Vila is gelegen in Melanesië op het eiland Efate, één van de meer dan tachtig eilanden die de republiek Vanuatu vormen. Vanuatu is pas sinds 1980 zelfstandig en werd in 1774 door James Cook bezocht die de eilanden de Nieuwe Hebriden noemde. De bevolking stamt af van de Papua’s uit Nieuw Guinea hetgeen duidelijk te zien is. Dit alles wisten ook wij niet toen we besloten om hierheen te gaan. Op Bonaire komt wel eens een schip met een veelkleurige vlag dat op de achtersteven “Port Vila Vanuatu” heeft staan, waardoor we ons afvroegen waar dit land dan wel zou liggen. Toen we onze reis aan het plannen waren, kwamen we in de Zuid Pacific Vanuatu tegen en besloten we om dat aan te doen.
De vlucht van Fiji duurde iets meer dan twee uur en toen we geland waren, zagen we direct dat we in een andere wereld aangekomen waren. De Engelsen en Fransen hadden weinig aan de ontwikkeling van het eiland gedaan en ook daarna is er weinig gebeurd zodat het er allemaal wat schamel uitzag. Zoals op Bonaire is de grootste bron van inkomsten het toerisme en de ressorts zien er allemaal goed uit. Wel prijzig maar doorvoor zit je dan ook op een Zuidzee Eiland.
De kamer die we via Flairview Travel in Sidney hadden geboekt, voldeed in het geheel niet aan hetgeen ons was voorgespiegeld. Minder dan basic! Uiteindelijk hebben we tegen bijbetaling een andere, veel betere kamer gekregen en zo waren we na een half uur weer gelukkig. Tijdens een reis van vier maanden mag je verwachten dat niet alles direct goed gaat.
We vonden dat we in Fiji genoeg hadden gerust en besloten zoveel mogelijk van het eiland te zien. Het bleek dat buiten Port Vila het eiland nog voor het grootste deel jungle was en de wegen zonder 4-wheel drive niet begaanbaar waren en dat konden we de rug van Margreth niet aandoen. Daarom hebben we drie eilanden voor de kust bezocht, Iririki, Hideaway en Erakor en hebben er al snorkelend kunnen zien hoe mooi het rif is en hoeveel anders gekleurde vissen er rondzwemmen. We hadden er ook kunnen duiken maar we snorkelden op de duiklocaties en zagen dat het niet nodig was om dieper te gaan. We hebben toch ook maar een auto gehuurd en hebben daarmee alle begaanbare wegen bereden. Die waren beter dan de weg naar Cai op Bonaire dus het viel best mee. Al met al hebben we een goede indruk van Efate gekregen, eigenlijk hadden we ook de andere eilanden moeten bezoeken maar daar moet je de tijd voor nemen en we vermoeden dat dat best afzien zal zijn. Dat hadden we dertig jaar geleden zeker leuk gevonden maar nu zijn we gewoon verwend.
Wanda van World Ticket Center heeft op ons verzoek alle nog openstaande vluchten vastgelegd zodat er steeds minder vraagtekens voor ons openblijven. Zondag 14 oktober vliegen we via Fiji naar Los Angeles, het wordt een lange reis want we moeten op Fiji zeven uur op de volgende vlucht wachten die dan elf uur gaat duren. Al met al vertrekken we op zondagmiddag om twaalf uur van Vanuatu en komen we dezelfde middag na twintig uur reizen op dezelfde datum om één uur aan. Ik heb een paar geprobeerd om Margreth uit te leggen hoe dat kan, maar ze denkt nog steeds dat, wanneer ze dit maar genoeg doet, ze terug in de tijd kan gaan. Toch niet zo’n goede leraar?
Maandag staat er in LA een 25 voet (7,5 meter) lang motor home voor ons. Margreth heeft uren op het internet gezeten om dit uit te zoeken want helaas was Wanda gedurende een paar dagen niet bereikbaar.
From 7. till 14. October we have been in Port Vila, the capital of Vanuatu on the Efate Island, one of the more than 80 islands of Vanuatu. Vanuatu gained independency not earlier than in 1980 and the islands were visited by James Cook in 1774 christening them the New Hebrides.
Before we decided to visit Vanuatu, we read the name on the stern of a freighter that is visiting Bonaire regularly but we had no idea were that could be.
The room in Port Vila that had been booked through Flairview Travel in Sidney was not the one that was promised to us but after paying an extra amount of money we settled in a much better one and we were happy again. We were ready to explore Vanuatu and besides Efate we visited some other small islands nearby Efate. Here we have seen the beautiful coral reefs and the different fish of the South Sea. There was no need to dive, snorkling was just as good and perhaps better at some places. We did also rent a car to see some of the island that is covered by jungle for more than 90 percent.
On Sunday 14 at noon we will leave Vanuatu and will fly to Fiji where we have to wait for seven hours for our connecting flight to LA and we are supposed to arrive in LA at 1 pm on the same Sunday, one hour later than we left Vanuatu twenty hours ago!


We had a great meal!