zaterdag 6 oktober 2007

FIJI, BULA LAND

Bula, dat is wat iedereen op Fiji tegen je zegt of roept, zelfs van de overkant van de straat of vanuit een rijdende auto. Het betekent goede dag en/of welkom en geeft aan dat we ons tussen vriendelijke mensen bevinden!
Morgen, zondag 7 oktober gaan we naar onze volgende bestemming na één week luieren op dit Zuidzee eiland. Terugkijkend op ons verblijf in Fiji blijkt dat we niet hadden verwacht dat het hier zo druk zou zijn. Wat de Canarische Eilanden voor Europa zijn en de Cariben voor Amerika, is Fiji voor Australië en Nieuw Zeeland: een aantal zonovergoten eilanden op minder dan vier uur vliegen van huis. We hadden een 5-sterren hotel (Sheraton) dat stampvol zat als gevolg van de voorjaarsvakantie van de scholen in Australië en Nieuw Zeeland. Dat merkten we eigenlijk alleen bij het ontbijt want onze kamer lag aan een afgelegen deel van het strand waar bijna niemand kwam.

Om de een of andere reden hadden we wat voorrechten want we werden ook door de directie uitgenodigd voor een cocktail party, waarschijnlijk hadden we veel meer betaald voor onze kamer dan de anderen!
Omdat de rug van Margreth nog steeds opspeelt, hebben we geen risico genomen en besloten we om hier niet te gaan duiken. We hadden ons voorgenomen om een week rustig aan te doen en zijn dan ook het eiland waarop het hotel met nog zes andere hotels, een jachthaven en een golfbaan ligt, bijna niet afgekomen. Alléén op vrijdag hebben we de stad Nadi en de omgeving bezocht. Fiji bestaat uit twee grote eilanden en nog eens 300 kleine vlekjes in de oceaan waarop 800.000 mensen wonen. Het eiland waarop wij zitten, is echter groter dan we dachten. We wilden even naar de hoofdstad maar dat bleek meer dan drie uur rijden te zijn.
Er bestaat wat rivaliteit tussen het autochtone deel van de bevolking en de andere vijftig procent van Indiase afkomst die al vier generaties op Fiji zijn, waardoor er de laatste jaren enkele militaire coups gepleegd zijn; overigens zonder bloedvergieten. Rugby is in dit deel van de wereld wat voetbal in Europa is en aangezien op dit moment de wereldkampioenschappen in Frankrijk gespeeld worden en Fiji in de kwart finale zit, is de rivaliteit even opzij gezet en loopt iedereen trots rond.

De markt van Nadi

zo verkoop je niet veel!


We zijn weer toe aan een nieuw avontuur en trekken daarom morgen vrolijk verder naar Vanuatu.


Where ever you go on Fiji, there is always somebody saying “Bula” to you, meaning good day and welcome. The last week we have been among friendly people!

Our stay in Fiji was a lazy one, a 5-star hotel on the beach, reading, eating and drinking and that was it! Not even diving because Margreth’s back is still not good and we do not want to take any risk. After five days we realized that we had not yet left the island on which the hotel is situated, so we took a taxi to Nadi and surroundings so at least we can say that we have seen Fiji!
After this break we are ready for new experiences and will fly to Vanuatu tomorrow.