zaterdag 25 augustus 2007

VIER DAGEN IN TIBET - FOUR DAYS IN TIBET

Het Potala paleis

Onze vier dagen in Tibet waren een openbaring. Door ons verblijf in Bangladesh en vele bezoeken aan India en Nepal dachten we dat het wel een beetje hetzelfde zou zijn, maar niets is minder waar. Het Nepal van dertig jaar geleden benadert het maar daar waren toen al de hippies.
In Tibet zijn de laatste jaren de Chinezen verschenen, het aantal inwoners van de hoofdstad Lhasa is in één jaar gestegen van 230 naar 330 duizend. Maar de oude stad heeft zijn identiteit bewaard en ademt nog het verleden ofschoon je soms ook mensen ziet die in de ene hand een gebedsmolen en met de andere een mobieltje tegen hun oor gedrukt houden. Het lijkt alsof de helft van de bevolking monnik is dus wat dat betreft was de naam Monnikendam een betere geweest dan Lhasa maar misschien betekent het dat ook wel (Margreth zegt van niet).
We hebben drie dagen niets anders gedaan dan gelopen en onze ogen uitgekeken. Natuurlijk zijn we naar het Potala Paleis van de Dalai Lama geweest, heel indrukwekkend. We waren er op de goede dag want het bleek dat op vrijdag de meeste pelgrims hierheen trekken om te bidden. We hebben ook een tempel annex klooster bezocht, heel veel zijn er door de Chinezen, die toch wel met een culturele genocide bezig lijken te zijn, verwoest maar dit complex was gespaard gebleven en staat nu gelukkig op de lijst van cultureel erfgoed. De foto’s kunnen veel meer laten zien dan wat wij hier in woorden aan het papier kunnen toevertrouwen. We waren op een enorme overdekte markt waar alléén maar groente, kruiden, fruit en vlees verkocht werd. De kleuren, de reuk en het geluid zijn niet onder woorden te brengen. Van het dier wordt alles gegeten dus ook verkocht, zelfs varkenssnuiten!door het oude Lhasa lopen een paar doorgaande wegen, de rest is afgesloten voor het verkeer en ademt daardoor nog de oude tijd.
Het eerste deel van onze reis was door ons gepland als een culturele expeditie, pas wanneer we in Mexico zijn, zetten we hem voort. Maar morgen gaan we nog een paar dagen terug naar Beijing en op 29 augustus vliegen we dan naar Kuala Lumpur in Maleisië.
We zijn nog niet in staat om alle foto’s te plaatsen maar zodra dat gelukt is horen jullie dat!
Friends,
Our four days in Tibet have almost ended and tomorrow morning we will fly back to Beijing.
The past days have been marvellous, we have been in another world and another time!
Lhasa is a city of two worlds, the new Chinese one with broad lanes and big stores and the old city where time seems to have stopped for the last fifty or so years. That is the world we have been in. We have been walking every morning and afternoon and still there is so much left to see. Of course we were at the Potala Palace of the Dalai Lama and we have visited an enormous convent but there is enough left to come back once more.

Eend gekocht op de markt en
varkenssnuiten te koop!



You can buy everything in the market!