maandag 20 augustus 2007

Beijing

5 DAGEN/DAYS BEIJING

Op het moment dat dit wordt geschreven hebben we vijf dagen Beijing achter de rug en vertrekken we vanavond per trein naar Tibet. Dus tijd om iets van ons te laten horen. Omdat de internetverbinding vanuit het hotel waar we nu logeren erg traag is, hebben we een paar dagen opgespaard, waarover dit verslag .

De reis verliep voorspoedig en binnen negen uur na vertrek van Schiphol landden we in Beijing, waarbij we ons realiseerden dat de afstanden van Bonaire tot Amsterdam en Amsterdam tot Beijing nagenoeg hetzelfde zijn. We hadden de laatste zeker 50% meer geschat! Er is nu een tijdversverschil van 12 uur met Bonaire en zijn we dus feitelijk al de halve wereld rond. Gelukkig waren dat een oceaan en Siberië en is de reis nu echt begonnen. Nadat we een dag wat geacclimatiseerd hebben, zijn we de volgende dag maar gelijk naar de Chinese muur gegaan die op een afstand van anderhalf rijden van Beijing ligt. Wat een enorm bouwwerk, een klein stukje muur op een bergkam bouwen zou nog wel gaan maar nagenoeg heel China ermee verdedigen… ongelofelijk. We hadden gevoelens van ontzag voor deze prestatie, emotie voor wat hier in het verleden is gebeurd en opwinding dat wij hier zo maar liepen. Op dezelfde dag bezochten we ook een Tibetaanse tempel waar Margreth haar hart kon ophalen, eindelijk maakte ze weer eens gebruik van de kennis die ze tijdens haar studie heeft opgedaan en kon ze de gids zo nu en dan aanvullen of voorzichtig corrigeren. Ik vond het verrassend dat zo’n groot complex, dat uit tientallen gebouwen bestaat, de jaren van de culturele revolutie heeft overleefd.

Op zaterdag stond het bezoek aan het Tian’ Anmen Plein op het programma. Het was er heel erg druk maar op dat enorme oppervlak viel dat bijna niet op, tijdens hoogtijdagen verzamelen zich hier meer dan één miljoen mensen! Ook het plein riep emoties op want de beelden van de studentenopstand liggen nog vers in het geheugen. De ingang van de Verboden Stad ligt aan het plein, dus wandelden we daarheen. Door de drukte duurde het even voordat we binnen waren maar toen bleek dat het wachten niet voor niets geweest was. Door een reeks van poorten waarachter steeds weer een gebouw stond dat vroeger voor een bepaalde ceremonie diende, kwamen we steeds dieper in het complex tot bij de woonverblijven van de voormalige keizer. Door alle mensen weg te denken en je lege pleinen voor te stellen waar af en toe een ambtenaar overstak, krijg je een indruk hoe het geweest moet zijn.
’s Avonds lazen we in het nieuws dat er een storm langs Bonaire trok en dus keken we via de webcams hoe dat er op zaterdagmorgen uitzag. Zo waren we opeens weer even thuis! De boten lagen veilig binnen en het leek er op of er één plank van het dek van de pier van de Yellow Submarine los lag. Met vertrouwen in de goede afloop en Gerrie zijn we maar gaan slapen!

Zondag zijn we naar het voormalige Zomerpaleis van de keizer geweest en naar Hu Tong, een typische Chinese wijk. Het terrein van het zomerpaleis heeft een oppervlakte van een paar vierkante kilometer (waarvan overigens het grootste deel wordt ingenomen door een meer) en nu gebruikt wordt als park. Op zondag was het er dus goed druk, het geheel maakte daardoor niet zoveel indruk op ons. Hu Tong leek een beetje op wat wij ons bij het China van zo’n 50 jaar geleden voorstellen maar hier is de laatste jaren wel iets veranderd. Naast de kleine typisch Chinese winkeltjes die heerlijk ruiken naar wierook, vind je KCF, Mac Donald en tientallen bars waar ze Heineken of Budweiser schenken. De riksja’s worden verdreven door elektrische rondritbusjes en langs de kant van de weg staan in China geproduceerde Honda’s of VW’s. Tijdens onze, bij de tour inbegrepen, rit met een riksja beantwoorden de riksjaman al fietsend zijn mobieltje! De toeristen, grotendeels Chinezen, lopen zich hier te vergapen, een soort Kalverstraat dus. We hebben bij een Chinese familie thuis gegeten, waarbij de gastheer en dame onze vaardigheid in het hanteren van de chopsticks bewonderden. Na de eerste dag hebben we nog alléén maar met deze dingen gegeten, dus we waren al een beetje geoefend.
Het weer in Beijing is warm, nagenoeg windstil en daardoor drukkend, een beetje zoals op een zomerdag in Nederland wanneer iedereen loopt te klagen! Doordat Beijing in een dal ligt en ook omdat er zes miljoen auto’s zijn, hangt er constant een deken van smog over de stad waardoor de zon nauwelijks te zien is. Door de ene dag de auto’s met even nummers het rijden te verbieden en de volgende dag die met oneven nummers probeert men er tevergeefs iets aan te doen. Het openbaar vervoer, de auto’s van de overheid (ambtenaren), taxi’s en andere diensten (zoals onze auto met gids) zijn van de regeling vrijgesteld. We zouden wel eens willen zien hoe het was als iedereen mocht rijden want nu al zitten de wegen in het centrum volledig verstopt. Dat wordt volgend jaar wat tijdens de Olympische Spelen. We hebben sommige stadions (in aanbouw) gezien en men is vol van de komende gebeurtenis, overal zie je het logo en kan je shirtjes en petjes kopen. We vermoeden dat Beijing al meer hoge gebouwen heeft dan dat er op Manhattan staan maar anders is dat volgend jaar wel zo want er zijn er nu nog veel in aanbouw.

Friends, we are in Beijing and halfway our tour around the world, that is to say that we have a time difference of twelve hours with Bonaire. However, we still have some hundred days to go! The last five day in Beijing were great, a.o. we visited the Great Wall, the Tian’ Anmen Square, he Forbidden City, the Emperor’s Summer palace, an enormous Tibetan Temple and Hu Tong, a typical part of Beijing. We were impressed, sometimes emotional by the thoughts of what had happened in the past at these places and happy that we could be there. Beijing City is just another capital, broad lanes, congestion everywhere and smoggy, not to compare with Bonaire! We have seen the Olympic Stadium but don’t expect that we will be there in 2008.
Tonight we will take the Himalaya Express to Tibet, a 48 hours trip by train over a 5000 meters high ridges and plains.

.

Onze gids Miao met haar naam in het Chinees en latijnse schrift - our tour guide miao